slova4

- Високо смо котирани, осветлан нам је образ са девет медаља, а 10. нам је измакла "за жилет" - каже Мићовић. - Идемо ка бољем, бржем, сложенијем и, одмах да кажем, већ смо радили на стратегији за Токио 2020. године, за светска и европска првенства у међувремену, и много нових акција параолимпијског спорта. Јер, спортисти су водиља параолимпијског покрета на највишем нивоу. После Лондона, а сада посебно, не би смело да буде питања где су рампе за особе са инвалидитетом у нископодним аутобусима, домовима здравља... То је наша улога и овог пута на првом месту задатак јавности.

Мићовић наглашава да је реч о процесу кроз који су прошле велике земље, о чему сведоче и искуства Кинеза.

- Кина има више спортиста са инвалидитетом него Србија становника. Спортисти су водиља свим људима са проблемима. Они су победили тај недостатак, статус, тренирали и донели медаље. Па то је храброст "на куб", да се живи, комуницира, да се излази у сусрет изазовима... Параолимпијски комитет брине о врхунским спортистима с инвалидитетом и о њиховом укључењу у националне селекције. Ту је, свакако, и улога локалних самоуправа.

Први човек Параолимпијског комитета наглашава да је став те институције да на највећим планетарним такмичењима учествују доказани спортисти и они који имају шансу да потврде успех.

- То је и принцип да они који остваре квоте и норме у циклусу Параолимпијаде и учествују на Параолимпијским играма. Креће се од државних првенстава, европских и светских купова и шампионата, па до највеће смотре спорта. Наши олимпијци, предводници, добро су својим успесима загрејали терен нашим параолимпијцима, којима се поносимо. Параолимпијске игре је потребно доживети, пре свега због огромне количине емоција у атмосфери набијеном адреналином. Учесници знају о чему говорим, а тај напор којим спортиста покушава да оствари резултат, то је емоција - рекао је Мићовић.

РАМБО ЈЕ МЕГАЗВЕЗДА
ДЕЈАН Рамбо Петковић, амбасадор Параолимпијског комитета Србије, није се одвајао од наших спортиста.
- Он је посебна прича, мегазвезда - каже Мићовић. - Где год се појави, настаје гужва за аутограме и сликање. Саобраћај је зауставио један камионџија који је истрчао из кабине због селфија са Рамбом, почасним грађанином Рија. Нама су уз њега, сва врата била отворена и није се раздвајао од наших спортиста. Навијао је, стално помагао, ушао у ритам и велика нам је част што је био са нама.


ХУМАНИТАРНА МАНИФЕСТАЦИЈА
ПРИЧА о параолимпијцима се не завршава са такмичењем у Рију. Наставак следи у четвртак, када ће се на Ади Циганлији од 15.00 на теренима Центра за особе са инвалидитетом одржати хуманитарна манифестација са циљем превазилажења првих корака младих људи са инвалидитетом ка личној борбеној будућности.
Учесници ће имати прилику да се опробају у параолимпијским дисциплинама и забаве кроз разне креативне радионице. Током манифестације са децом са инвалидитетом дружиће се кошаркашица Наташа Ковачевић, параолимпијац Драженко Митровић, а чућемо и поруке Параолимпијског тима Србије право из Бразила.

 

Текст преузет са: novosti.rs

ПРИЈАТЕЉИ ПОКС

mos

sportski savez

postanska stedionica1

dunav-osiguranje-logo-2

ЛИСТА ЧЛАНОВА ПОКС

pdficon

КАЛЕНДАР АТЛЕТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

pdficon

ПОИ РИО 2016

poi rio 2016

РИО ГАЛЕРИЈА