slova4

Потпредседници Параолимпијског комитета Србије:

 

Златко Кеслер 

Zlatko Kesler PotpredsednikЗлатко Кеслер , рођен 1960.године у Селенчи, општина Бач.
Основно образовање је завршио у Бачу, средњу економску у Бачкој Паланци, вишу економску је уписао у Суботици, али због саобраћајне незгоде исту није завршио.
Активно се бавио десетак година стоним тенисом у Бачу у СТК „ПАРТИЗАН“. По одслуженом војном року 1982 год. почео је да игра фудбал у фудбалском клубу „ КРИВАЊ“ из Селенче, али већ у априлу 1983 године одлазећи на утакмицу доживљава саобраћајну несрећу.
Након саобраћајне несреће 1983.године остао је трајно везан за инвалидска колица, да би се 1985.године активирао као стонотенисер у инвалидским колицима. Као репрезентативац покрајине освојио је десетак титула појединачног првака државе у конкуренцији стонотенисера у колицима, преко пет екипног првака државе тадашње Југославије.
1987.г. званично постаје члан стонотениске инвалидске репрезентације тадашње Југославије и почиње званично да наступа на међународним такмичењима. Међународни турнири у Варшави (Пољској), Солноку (Мађарској), Амштетену (Аустрији), Кошицама и Братислави (Словачка) су први турнири у репрезентативном дресу, а резултати су давали наду да је уз појачане тренинге и добре тренере могуће очекивати и медаље на највећим спортским смотрама.
Успешна међународна спортска каријера почиње од 1989.године када на Европском шампионату особа са инвалидитетом заједно са Илијом Ђурашиновићем екипно осваја сребрну медаљу. До сада је учествовао на пет Параолимпијских игарана којима је освојио 4 медаље (1992 г. Барселона – бронза, 1996 г. Атланта – злато, 2000 г. Сиднеј – сребро, 2004 г. Атина – бронзана медаља и 2008 г. Пекинг – 5 место), као играч је учествовао на четирисветска првенства на којима је освојио 5 медаља ( 1998 г. у Паризу 2 бронзане-појединачно и екипно, 2002 г. Таипеи – сребрна медаља, 2006 г. Монтро – златнамедаља и 2010 г. Гванџоу – бронза) и на чак дванаест европских шампионата на којима је освојио 15 европских медаља, од тога 6 златних, 6 сребрних и 3 бронзане. На последњем Европском шампионату 2011. у Сплиту освојио је дуплу круну, златну појединачну медаљу и заједно са Паликућом и Ђурашиновићем златну екипну медаљу.
У својој двадесетчетворогодишњој стонотениској репрезентативној каријери преко 12 година је међу 4 најбоља играча на Светској ранг листи, а више од 5 година први на светској ранг листи у својој категорији.
На светским куповима у ових двадесетак година активним бављењем стоним тенисом особа са инвалидитетом Златко Кеслер је освојио преко стотину медаља.
Носилац је најважнијих спортских признања – „Мајске награде“ коју додељује Спортски савез Србије и „Спартаковенаграде“.Поред тога био је више пута проглашаван најбољим спортистом Бача, касније Новог Сада, а више пута је проглашаван за најбољег спортисту са инвалидитетом у држави.
Златко Кеслер имао је посебну част да као најбољи спортиста Параолимпијског комитета Србије 2004. године на Параолимпијским играма у Атини и 2008. године у Пекингу носи државну заставу на отварању Параолимпијских игара.
Од 2007. године, иако још увек активан репрезентативац, изабран је за селектора параолимпијске стонотениске репрезентације и за подпредседника Параолимпијског комитета Србије.

Властимир Голубовић

Vlastimir Golubovic potpredsednokВластимир Голубовић је један од оснивача Параолимпијског комитета Југославије и Србије и први председник Параолимпијског комитета Србије.

Атлетиком је почео да се бави крајем шездесетих година 20 века у АК „Железничар“ из Ниша, а 1975. године наставља у АК „Таково“ Горњи Милановац до 1980. године. Трчао је средње и дуге пруге и остваривао просечне резултате.


Од 1980. године прво волонтерске а од 1981. до 2004. године и професионално је радио као тренер у АК „Таково“. У току рада у АК“Таково“ атлетичари које је тренирао су освојили 53 медаље на првенствима Југославије и поставили 11 рекорда Југославије у разним дисциплинама и категоријама. На првенствима Србије су освојили преко 100 медаља. Тренирао је 9 репрезентативаца Југославије. Такмичари које је тренирао су на купу Европе освојили 4 сребрне медаље. Пет година је обављао дужност главног тренера за средње и дуге пруге и брзо ходање.

 
У спорт особа са инвалидитетом је ушао сасвим случајно јер се на стадиону у Горњем Милановцу пред Први мај 1985. године срео са Надом Вуксановић, слабовидом девојком која се у то време бавила атлетиком и имала просечне резултате. Од 05.05.1984. па све до 2004. године је тренирао Наду која је у том интервалу постала најуспешнија такмичарка свих времена у спорту особа са инвалидитетом Југославије, а самим тим и Србије.


Од 1996. године поред тренерског посла обавља, волонтерски и функцију селектора атлетске репрезентације особа са инвалидитетом Србије.

Властимир Голубовић је свакако најуспешнији тренер свих времена у спорту особа са инвалидитетом у Србији и један од најуспешнијих тренера у свету када је реч о спорту особа са инвалидитетом. Такмичари и такмичарке које је он тренирао су на Параолимпијским играма до сада освојили 5 златних, 2 сребрне и 1 бронзану медаљу. Списак медаља би био изузетно дугачак зато ће бити изнет смо податак да су досада на европским, светским и параолимпијским играма такмичари које је он тренирао освојили укупно 85 медаља и поставили чак 23 светска рекорда.


Као успешан тренер добитник јенајвишег националног признања за заслуге у спорту – „Мајске награде“, које се додељује за спортске резултате у Србији и златне значке Атлетског савеза Србије.

 

 

 

 

 

ПРИЈАТЕЉИ ПОКС

mos

sportski savez

postanska stedionica1

dunav-osiguranje-logo-2

ЛИСТА ЧЛАНОВА ПОКС

pdficon

КАЛЕНДАР АТЛЕТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

pdficon

ПОИ РИО 2016

poi rio 2016