slova4

Атлетика је, у свету, најмасовнији параолимпијски спорт. На параолимпијским играма се атлетска такмичења изводе од самог почетка, од Параолимпијских игара у Риму 1960. год. На атлетским такмичењима учествују мушкарци и жене разврстани у класе.

Такмичења се одвијају према правилима Међународне атлетске федерације (IAAF) која су прилагођена особама са инвалидитетом, тако да су за неке класе такмичара бацачки реквизити нешто лакши, слепи и слабовиди такмичари трче са водичима, користећи по две стазеа трке дуже од 400м слепи и слабовиди такмичари могу имати два водича, при чему је дозвољена само једна измена.Такмичари у неким класама са ампутацијама морају носити протезе на тркама, док је за такмичаре са ампутацијама у осталим класама то опција. 

Такмичари који се тркају у колицима морају имати колица која задовољавају прописане стандарде. Колица могу бити испитивана пре или после трке. Такмичари у колицима у бацачким дисциплинама бацају са фиксиране клупе, коју кад једном подесе више не могу померати у току такмичења.

Атлетиком се баве такмичари из више од 120 земаља, а тело које управља параолимпијским такмичењима је Међународни параолимпијски атлетски комитет. На Играма у Лондону је учествовало 1.100 атлетичара.

ПРИЈАТЕЉИ ПОКС

mos

sportski savez

postanska stedionica1

dunav-osiguranje-logo-2 

super vero-logo

ЛИСТА ЧЛАНОВА ПОКС

pdficon

КАЛЕНДАР АТЛЕТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

pdficon

ПОИ РИО 2016

poi rio 2016