slova4

Дисциплине у нордијском скијању су крос кантри и биатлон, а класе су: скијање у седећем и стојећем положају и нордијско скијање за слепе и слабовиде особе. Слепе и слабовиде особе скијају са водичима који, у случају освајања једног од прва три места, такође добијају медаље.

Биатлон се скија у три етапе од по 2,5 км између којих такмичари гађају по пет мета. Гађање се врши ваздушном пушком. Мете су на 10 м удаљености од стрелца. Слепе и слабовиде такмичаре при гађању наводи звучни сигнал. Интензитет звучног сигнала помаже стрелцу да одреди када је прави тренутак за хитац. Такмичења у биатлону се на зимским параолимпијским играма одржавају од 1994. године у Лилехамеру.

Крос кантри скијање има дисциплине слободан стил (10 км и 15 км за жене и 10 км и 20 км за мушкарце), класичан стил (2.5 км, 5 км, 10 км и 15 км за жене и 5 км, 15 км и 20 км за мушкарце) и штафету (3 x 2.5 км за жене, и 1 x 2.5 км плус 2 x 5 км за мушкарце). Такмичења се на параолимпијским играма одржавају од Зимских параолимпијских игара у Ернскелдсвику, Шведска, 1976. године.

У алпском скијању постоје четири дисциплине: спуст, супер велеслалом, велеслалом и слалом. Такмичења се одвијају у конкуенцији такмичара и такмичарки из више од 40 земаља. Слалом и велеслалом су уведени на Зимске параолимпијске игре 1976. године у Ернскелдсвику.

Слепи и слабовиди такмичари и такмичарке скијају са водичима. Особе са ампутацијама могу да скијају на једној скији или помоћу ортопедских помагала, док особе које користе колица скијају на тзв. седећој скији.

ПРИЈАТЕЉИ ПОКС

mos

sportski savez

postanska stedionica1

dunav-osiguranje-logo-2 

super vero-logo

ЛИСТА ЧЛАНОВА ПОКС

pdficon

КАЛЕНДАР АТЛЕТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

pdficon

ПОИ РИО 2016

poi rio 2016