slova4

Стреличарство је један од спортова који су у програму Параолимпијских игара од њиховог првог одржавања у Риму 1960.

Спортисти се такмиче у мушкој и женској конкуренцији, у стојећим категоријама и у категоријама такмичара у колицима. Циљ је погодити центар мете која има 10 концентричних кругова, при чему погодак у центар доноси 10 поена, а погодак у највећи спољни круг вреди 1 поен.

Стреличарска такмичења се одржавају на отвореним и у затвореним просторима. Величина мете и њено растојање од такмичара зависе од такмичења. На такмичењима на отвореном простору мета је удаљена 70м и може бити пречника до 122 цм, док је у такмичењима у затвореним просторима мета удаљена 18 до 25 метара, а пречник јој је 40 цм. Такмичења се одвијају у круговима од три или шест хитаца који се морају одапети у одређеном временском интервалу, а на крају сваког круга се сабирају освојени поени који на крају дају коначан резултат.

У параолимпијским дисциплинама је формазт такмичења идентичан олимпијском – стреличар одапиње 72 стреле са растојања од 70 метара у мету пречника 122 цм. Савршен резултат износи 720.

Светска стреличарска федерација управља и параолимпијским стреличарством на међународном нивоу.

Classification

Paralympic Archery offers both individual and team events for persons with spinal injury, cerebral palsy, amputation, and les autres. Depending on their functionality, persons with a disability can compete in one of three classes of competition:

  • Archery Standing (ARST): Athletes who have limited muscle strength, co-ordination and/or joint mobility in the legs and no disabilities in the arms, compete sitting in chair, feet on the ground, or standing.
  • Archery Wheelchair 1 (ARW1): Archers with a disability in their arms, legs and truck (tetraplegia) compete in a wheelchair.
  • Archery Wheelchair 2 (ARW2): Archers with limited mobility in the lower limbs, including paraplegia, compete in a wheelchair.

The classifications for archery are based on the IPC Classification Code.

ПРИЈАТЕЉИ ПОКС

mos

sportski savez

postanska stedionica1

dunav-osiguranje-logo-2 

super vero-logo

ЛИСТА ЧЛАНОВА ПОКС

pdficon

КАЛЕНДАР АТЛЕТСКИХ ТАКМИЧЕЊА

pdficon

ПОИ РИО 2016

poi rio 2016