Успех српских параолимпијаца у Токију

Свечаном церемонијом 5. септембра на Националном стадиону у Токију завршене су 16. Летње параолимпијске игре „Токио 2020“, које су отворене 24. августа, а заставу Србије на затварању носио је прослављени парастрелац Ласло Шурањи. Званични мото ових Игара био је „Имамо крила“.

Наредне Параолимпијске игре биће одржане од 28. августа до 8. септембра 2024. године, у Паризу.

На овогодишњим Параолимпијским играма учествовало је преко 4.400 спортиста из више од 160 земаља, који су се надметали у 22 спорта и 539 дисциплина. Поред рекордног броја спортиста, ове Параолимпијске игре имале су и највећи број жена које су учествовале, такмичило се 1.853 спортисткиња.

Србију је на Параолимпијским играма представљало деветнаест спортиста, у дисциплинама стони тенис, атлетика, пливање, стрељаштво, пауерлифтинг, бициклизам и теквондо.

Наш параолимпијац Дејан Јокић на жалост није учествовао на овим играма јер је пред полазак за Токио тест показао да је позитиван на Ковид-19. Јокић је један од шет чланова тима у стрељаштву. Он је својим колегама и целом тиму био подршка из Србије, шаљући поруке подршке и укључивањем у ТВ програме пре и током преноса такмичења.

Наши спортисти су освојили шест медаља - две златне, три сребрне и једну бронзану.

Стрелац Драган Ристић освојио је две златне медаље и оборио један параолимпијски рекорд, Жељко Димитирјевић освојио је сребро у бацању чуња, истом медаљом окитили су се стрелци Здравко Савановић и Ласло Шурањи. Бронзана медаља припала је стонотенисеркама Борислави Перић и Нади Матић у екипној конкуренцији.

Успешне наступе имали су и остали параолимпијци,  параатлртичари - Небојша Ђурић освојио је два шеста места, у бацању кугле и диска, Сашка Соколов је учествовала у три финала, освојила два пета места, у трци на 100м и бацању копља, и једно седмо у трци на 200м, такође седмо место заузео је и Немања Матијашевић у скоку у даљ, обарањем личног рекорда. Парабициклиста Милан Петровић и пилот Горан Шмелцеровић завршили су такмичења у Токију са два седма места. Петар Миленковић, такмичар у парапауерлифтингу освојио је  пето место. Наше паратаеквондисткиње Данијела Јовановић и Марија Мичев су имале добар пласман.

После Пекинга, Лондона и Рио де Жанеира, ово је било четврто учешће Србије као независне државе на параолимпијским играма. Прво учешће 2008. године донело нам је две медаље, у престоници Енглеске освојено је пет одличија, а четири године касније у Бразилу чак девет. Шест медаља са управо завршених Игара завешћемо као друго најбоље остварење Србије откако учествује на параолимпијским играма.

Радује нас и чињница да је Србија у односу на Пекинг (14), Лондон (13) и Рио (16) у Токију наступила са најбројнијим тимом од чак 19 спортиста.

"Ове Параолимпијске игре ће остати упамћене због тога што су касниле годину дана и због тога што су одржане под најригорознијим ковид Али и по томе што не постоји скоро ниједна дисциплина где није оборен светски, лични, сезонски или олимпијски рекорд. Било је много снаге, воље, емоција, вратили смо се са добрим бројем медаља. Рекао бих да смо се врло успешно представили и надам се да ће делегација Србије на Параолимпијским играма у Паризу бити још бројнија и да ће српски параолимпијци освојити још више медаља", истакао је Зоран Мићовић, председник Параолимпијског комитета Србије.